O nas

Matjaž Rakovec

Matjaž Rakovec
Župan Mestne občine Kranj

Sem Matjaž Rakovec in sem star 58 let. Rojen in odrastel sem v Kranju, hodil na Osnovno šolo Franceta Prešerna in Gimnazijo Kranj.

Tako zasebno kot poslovno sem močno povezan s slovenskim športom in gospodarstvom, kjer sem že zasedal najvišje položaje. Kot predsednik uprave sem uspešno vodil največjo finančno ustanovo v jugovzhodni Evropi – Zavarovalnico Triglav in Skupino Triglav, kjer sem bil pred tem zaposlen na različnih položajih več kot 15 let. Podjetje sem iz izgube pripeljal do rekordnih rezultatov, ter pri tem dvakrat prejel nagrado Naj finančnik leta.

Kot nekdanji aktivni športnik sem v vlogi gospodarstvenika razumel vlogo gospodarstva pri podpori razvoju športa, zato sem v času vodenja Zavarovalnice Triglav izdatno sodeloval pri sponzoriranju slovenskega športa, še posebej Smučarske in Hokejske zveze Slovenije, pa tudi NK Triglav Kranj.

Na športnem področju sicer že dolga leta delujem v vaterpolu, najprej kot igralec Triglava v prvi jugoslovanski ligi, potem pa kot sodnik in predsednik Vaterpolske zveze Slovenije. Nedavno sem znova, že tretji mandat zapored, postal predsednik Hokejske zveze Slovenije, kjer sem Slovenijo dvakrat uspešno pomagal pripeljati na olimpijske igre.

Živim v družinski hiši na Primskovem. Sem mož in ponosen oče hčerk, ki mi prinašata veliko veselja v življenju, tako kot vsa moja široka družina. 


Image

Janez Černe
Podžupan Mestne občine Kranj

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je 20. decembra 2018 za podžupana imenoval Janeza Černeta. Funkcijo podžupana opravlja poklicno.

Janez Černe je bil rojen 5. decembra 1982 v Kranju. Obiskoval je Osnovno šolo Jakoba Aljaža in se nato vpisal na Gimnazijo Kranj, kjer je ob maturi prejel nagrado za izjemno delo pri dvigovanju ugleda gimnazije. Diplomiral je iz politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Že v mladosti so ga pritegnili organiziranje prireditev, tržno komuniciranje in mediji. Sodeloval je pri organiziranju koncertov in najrazličnejših mladinskih dogodkov, kasneje pa je kot producent in režiser soustvarjal glasbene videospote, filme, dokumentarne filme in oglase. Med najvidnejšimi poklicnimi dosežki iz tega obdobja sta vodenje celotne regionalne produkcije MTV Adria ter mesto direktorja podružnice mednarodne mreže marketinških agencij JWT.

Izkušnje iz medijskega in marketinškega sveta je kasneje nadgradil še z izkušnjami iz sveta politike, kjer je opravljal funkciji vodje kabineta evropske poslanke ter sekretarja v kabinetu Ministra za kulturo RS.

V sooblikovanje razvoja Kranja se je še aktivneje vključil oktobra 2006, ko je bil na lokalnih volitvah prvič izvoljen za mestnega svetnika Mestne občine Kranj in bil s 23 leti eden najmlajših izvoljenih mestnih svetnikov v zgodovini mesta. Dokaz, da se izzivov in odgovornosti ni ustrašil ter da dela dobro, je tudi njegova že tretja izvolitev na svetniško mesto leta 2018.

J. Černe: »Kranj je moje rojstno mesto, do katerega čutim posebno spoštovanje. Prepričan sem, da si tretja največja slovenska občina zasluži več, zato si bom kot podžupan aktivno prizadeval za razvoj Kranja in spremembe na bolje.«